ee19cb9fa795ad9b1f804fd2f1d6be90--vilhelm-hammershoi-classical-art

Sinds 2004 begonnen, is dit een blog waarin het programma onder de titel terug te vinden is. Je kunt er ronddolen in +2000 bijdrages rond klank, woord en beeld.

Je zou het een brevier voor het traagzame kunnen noemen. Een binnentuin is nog een beter beeld. Hij biedt je een intro bij verschillende soorten ‘gewassen’, sommige geneeskrachtig of gewoon goed geurend. Dat bepaalt de lezer(es). Mijn eigen leven is er maar spaarzaam in aanwezig -tenzij herinneringen aan de kindertijd-. Het was vooral de blik op anderen die me ten zeerste heeft geholpen in moeilijke tijden. In hun beelden en geschriften vond ik inhoud die in mijn beperktheid niet dadelijk voorhande was.

We hebben al enkele jaren tot en met 2009 en de jaren 2018-2019-2020-2021  gelinkt in WEGWIJZER zodat je elk artikel onmiddellijk kunt bereiken, of vul zelf maar een woord in, het kan bv. André Gide zijn of Foucault, of.. of kijk bij ‘Woordenboekje voor een langslaper’ of…

Beetje bij beetje zorgen wij voor een concrete wegwijzer waar je dus van 2004 tot nu de bijdrages kunt vinden.  Zie aldaar:  WEGWIJZER (bovenbalk, of klik hier op WEGWIJZER))

Verdwalen kan niet. Onderaan vind je een archief-wijzer. Je kunt er de afleveringen per maand bekijken vanaf 2004.

‘Uitgewerkte onderwerpen’ die zich over meer dan één aflevering uitstrekken hebben we ook verzameld onder deze titel. Wordt nog vervolgd.

Er zijn ook teksten van radio-hoorspelen en documentaires (nu ‘podcast genoemd, maar al jaren door ons als ‘radiodocumentaires’ gemaakt.) maar ook de producties zelf kun je er beluisteren. (zie radio-werk)

Er is de tekst van mijn laatste boek ‘Triangel’, de tekst van de gedrukte editie uit 2001. Je vindt er ook de tekst van ‘Heen en terug’ zoals hij in 2000 als boek verscheen. Ook de werktekst van ‘Spiritus’, een fictieve familiekroniek, kun je lezen, en de werkeditie van ‘Het Touw‘, een toneelstuk, en ‘Sisyfus spreekt’, een monoloog.

Neem me bij de hand.

Een mooie website met wegwijzers naar tal van blogs:  https://blog.startpagina.be

Botticelli-Madonna-detail

“Wat opvalt is dat de stiltes die we aantreffen bij Weber, Wittgenstein, Kollwitz, Huizinga, Schjerfbeck en Kröller-Müller, ondanks hun verschillen, een uitgesproken gemene deler hebben: de stilte was voor hen niet een gebrek aan geluid of de afwezigheid van de ander. De stilte beoefende je juist samen, het maakte een ruimte mogelijk waarin je naar elkaar toe kon bewegen. Voor Weber was de zwijgzaamheid de fundering voor sociale diversiteit op de universiteit; voor Kollwitz was stilte de ruimte waarin mensen een lijden tot een gedeeld lijden konden maken; voor Kröller-Müller was het de voorwaarde voor de esthetische beleving waar mensen in een museum zich gezamenlijk aan konden vergapen.”

Thor Rydin Citaat uit: ‘Wittegenstein, Huizinga, Kröller-Müller…Ontdekkers van de stilte De Groene Amsterdammer 6 maart 2024 (nr 10)


Ontdek meer van In de stilte

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.