ZEP400079.jpg

Een nieuwjaarskaartje ‘Frohe Fahrt ins Neuer Jahr’ verzonden op 30 december 1933 vanuit en naar een adres in Dresden Bühlau, Grundstrasse, 97 II .
Op het kaartje de hype van de twintig-dertiger jaren, een luchtschip met naam van de uitvinder-naamgever en met het succesvolle serienummer LZ127 (de tweede, de LZ130 was minder bekend.)
Bijna 237 m lang, diameter van 30,5 meter en een volume van 105.000M3.
Op zijn succesrijke reis rond de aarde in 1929 (21 dagen, 5 uur, 31 minuten) legde hij 49.618km af. Hij werd de enige zeppelin die heuse lijnvluchten uitvoerde tussen Duitsland en Brazilië en bereikte in 1931 de Noordpool, een droom van de uitvinder die echter al in 1917 was overleden.
Bij het ontwerp van de Hindenburg was er na een ramp met de britse R101 een voorkeur voor helium in plaats van de zeer ontvlambare waterstof, maar door het handelsembargo met de Verenigde Staten (die wilden het kostbare helium niet aan het opkomende naziregime kwijt) werd hij uiteindelijk toch met waterstof gevuld met het bekende gevolg in mei 1937.

ZEPPELIN071.jpg

Maar als Frau Hildegarde Körner & echtgenoot dit kaartje aan Fraulein Ida Richter schrijven dan is er op de achterkant alleen nog een reclamestempel te lezen: ‘Benutz die Luftpost’. Het is dan 30 december van een jaar, 1933 dat in de geschiedenis verankerd zal blijven, het jaar waarin de NSDAP, nadat hun chef op 30 januari tot Rijkskanselier is benoemd,   in maart 43,9% van de kiezers achter haar naam schrijft (winst van 92 zetels!) en tot Hitlers verbazing dus niet een volstrekte meerderheid behaalt, een teleurstelling die echter ruimschoots wordt goedgemaakt door het Ermächtigersgesetz van 23 maart waarin hij zonder de Rijksdag kan regeren en de Rijksdag een soort applausmachine wordt en verder niets meer te betekenen heeft.
Die ‘Frohe Fahrt’ heeft dus verschillende betekenissen. Voor degenen van toen, en voor degenen die het nu herlezen.

Dresden_Buehlau_1911.jpg

De Grundstrasse in Dresden Buhlau bestaat nog altijd. De naam van het operette-achtig klinkende Bühlau komt uit het slavisch en heeft iets te maken met ‘hell, weiss’ Waarschijnlijk lag het gebied aan de ‘unbewalden’ (de niet beboste) kant van Heidewalt, een voorchristlijke offerplaats. Door het samengaan van allerlei kleinere woonkernen ontstond het toenmalige en huidige Bühlau dat op zijn beurt met Dresden samensmolt. (nu het Noordoostelijke deel van Dresden)

“Das heutige Bühlau hat sich zu einem der schönsten Vororte Dresdens emporgeschwungen, wird als beliebte Sommerfrische und Luftkurort mit Vorliebe gewählt, vorzüglich als dauernder Wohnsitz für privatisierende, ruhe- und erholungsbedürftige Menschen”

Werbung aus dem Bühlauer Adressbuch von 1919

Voilà, en..het bleef dan ook nog eens vrijwel onbeschadigd na de vreselijke bombardementen van 1945.

Der 1945 fast unbeschädigt gebliebene Stadtteil war in der Nachkriegszeit Schauplatz einiger bedeutender gesellschaftlicher und kultureller Ereignisse. So leitete Joseph Keilberth am 16. Juli 1945 im Kurhaus Bühlau das erste Nachkriegskonzert der Staatskapelle. Ein knappes Jahr später, am 7. April 1946, fand an gleicher Stelle der Vereinigungsparteitag von KPD und SPD in Sachsen statt.

Het zou dus best kunnen dat Hildegarde en Ida de oorlog overleefden.
Een jaar voor het kaartje werd verstuurd opende de Golfclub Dresden-Bad Weisser Hirsch/Bühlau een terrein van zo maar eens eventjes 54 hectaren. (aangelegd door de Britse firma Colt Alison & Morisson)
In 1944 echter werd het terrein omgeploegd en werd het militaire oefenplaats voor de SS.
Later werden het mooie volkstuintjes

30808998.jpg

‘Aus dem ehemaligen Golfplatz-Restaurant entstand ein Vereinsheim mit öffentlicher Gaststätte. Hier ist seit 2003 auch die museal aufgearbeitete letzte erhaltene “Schöler-Laube” (Foto) zu sehen. Die ”Bühlauer Waldgärten” gehören bis heute zu den schönsten Kleingartenanlagen in Dresden und wurden nicht zuletzt wegen ihres kulturellen und ökologischen Engagements mehrfach ausgezeichnet.’

In het gedeelte Bühlau van de Grundstrasse heeft Ida zeker de Gärtenerei Pelz gekend (Grundstrasse 144) en een beetje verder de  Gaststätte ‘Bühlauer Schützenhaus, stamlokaal van het Bühlauer Schützverein.

En zo bracht dit kaartje met de zeppelin mij door de tijd naar Dresden-Bühlau, ja zelfs naar de Grundstrasse, naar de omgeving waar de bestemmelinge ‘Ida Richter’ in 1933-34 woonde.
Of hoe je met een eenvoudig teruggevonden wenskaart ook kunt opstijgen en het verleden kunt bezoeken, tien jaar voor je eigen geboorte.
De Graf Zeppelin werd in mei 1940 gesloopt.  Hij was een te log voorwerp om in een oorlog nuttig te zijn, en …het aluminium van zijn karkas kon best in de wapenindustrie worden gebruikt.

a1a453bc-400f-11e5-9de9-5516f2a94519.jpg