1897-Stanislaw-Wyspianski-Tetyda_i_Achilles.jpg

Waren we even in gezelschap van Thetis, moeder van de held Achilles dan bracht hij ons naar de Poolse kunstenaar, theaterschrijver, schilder, graficus Stanislaw Wyspianski die met de prent hierboven een versie weergeeft van het goddelijk bad waarin het (hier tamelijk volwassen) kind in water van de Styx werd gebaad zodat hij net als de goden onsterfelijk zou zijn.

Het is ons bekend dat de plaats van zijn hielen (waar hij werd vastgehouden) echter niet door dat wonderwater werd aangeraakt zodat de Achilles-hiel nu nog steeds de kwetsbare plaats des mensen aanduidt.

wyspianski15.jpg

Graag echter worden we ‘gekwetst’ door de schoonheid waarmee diezelfde Stanislaw Wyspianski ons meeneemt naar een winterse straat in Krakau. De afstand tussen de mythe, de droom en het werkelijk leven is een bijna-glimlach groot.

wyspianski06.jpg