3482385762.3

Net zoals brons zijn soepelheid kreeg door de hitte, zo ontstaat glas door diezelfde hitte.

Vuur ervaren wij als gevaarlijk, eigen aan de goden.  Er moest een dwaas als Prometheus verschijnen om de mensen aan vuur te helpen.

Als kind was ik al door glas gefascineerd.  Een van mijn eerste sinterklaaswensen was een ‘glassen trein’, niet om de snoepjes die hij in zijn doorzichtige ketel bewaarde, maar net voor dat doorzichtige, het vangen, filteren, kleuren van licht.

Mijn eerste geschenk voor mijn moeder was een glazen schaaltje dat ik in de ‘Grand Bazar National’ op de Zegeplaats had gekocht, want tot mijn verbazing was glas, althans in de huishoudelijke toepassing, een goedkope aangelegenheid.Binnen het bereik van mijn schaars zakgeld.

2284881842

Glas liet licht binnen in een ruimte, kon gekleurde stippen en strepen laten verschijnen op kerkvloeren, concentreerde licht tot een ontstekende kracht als ik met een vergrootglas droge takjes in de fik stak.

Glas was een betoverde en toverende materie.  Een glas had inhoud, was een vervanger voor je hand, en zelfs de muiltjes van Assepoes waren van glas gemaakt.

Knikkers bijvoorbeeld, die kleine planeetjes waarin kleuren gevangen zaten, of de vertekening en correctie van de werkelijkheid via brillenglazen of een vergrootglas, de eerste stappen in de lenzenwereld waarmee je in foto’ s en film de werkelijkheid kon afzonderen, anders rangschikken om er een nieuw verhaal mee te maken. Daar had je glas voor nodig, om het kunstmatige oog-in-de-hand mogelijk te maken.

Die liefde voor glas is gebleven, kijk maar naar onze collectie.

Deze prachtige schaal uit de jugendstil-tijd is uit zijn eigen functionaliteit gegroeid. Je kunt ze net zo goed leeglaten en er het licht in bewaren.  De kunstenaar van wie we alleen een monogram kennen, heeft zijn decoratie met de nodige eerbied voor de vorm van het glas aangebracht. Hij heeft in een werkelijke dialoog met het glas zijn natuur-elementen rond de leegheid, rond het ontvangen van fruit of bloemen, gezet.

De schaal nodigt je uit. Enkele bloemen, enkele vruchten, je zult het evenwicht tussen de decoratie, de vorm, de amberen kleur en wat jij er wil inleggen, moeten zoeken. Noten misschien?

Een schaal die je helpt overleven:  ze kan namelijk ook ideeën en emoties bevatten, en die gedachten en gevoelens kun je dan weer op jouw manier vorm geven.  Toverend en betoverd. De nieuwe eigenaar zal intussen jaren van haar mooie aanwezigheid mogen herdenken. (aangevuld in 2020)

223180043