ImageGalleryHandler.jpg

Merkwaardig werk van een merkwaardig man.


Geboren op 23 mei 1871 in Darmstadt, Duitsland studeerde hij in Frankfurt en Karlsruhe.  Daarna verhuisde hij naar Berlijn waar hij een studio had in de Kurfürstenstrasse zoals je kunt lezen op het etiket achteraan dit werk overigens.
In 1905 was hij in Parijs waar hij door de impressionisten en de fauvisten werd beïnvloed.
Terwijl de leden van ‘Die Brücke’ hun kleurige landschappen in Dangast en Moritzburg schilderden bleef hij in Berlijn. Hij maakte reizen naar Noorwegen, Denemarken, Holland en Portugal en was zeer onder de indruk van Munch en Hodler.
Tijdens de eerste wereldoorlog moest hij in militaire dienst samen met August Macke en Franz Marc.  Daarna keerde hij terug naar Berlijn, weldra een smeltkroes van cultuur en filosofie.


Tijdens de naziperiode was het hem, Max Liebermann en Emil Nolde verboden de leden van het Nazi bestuur te schilderen. Ze werden uit het ‘Verein Berliner Künstler’ gezet zodat hij na 1936 zijn werk in het geheim moest maken.

correctie:  De heer Nolde bleek later geen tegenstander maar een entousiast medewerker van het nazi-regime te zijn. (correctie april 2019)

Net voor de val van het derde rijk stierf zijn Joodse vrouw in een concentratiekamp.  Negen maanden later pleegde Helberger zelfmoord in Berlijn. (1946)

Zijn werk probeert verschillende stijlen uit, is op zoek naar de kern van het licht en de ziel van de dingen.
Deze ‘Heidestimmung’ uit 1909 is niet vriendelijk of landelijk.  De luchten voorspellen niet veel goeds, en het landschap daaronder verdonkert mee onder de dreigende wolken.

Onderaan links getekend, en gecontrasigneerd op etiket achteraan.
Olie op doek met lichte dennenhouten kader 73 x 93cm
Werken in verschillende grote veilinghuizen.

VERKOCHT

KIJK: www.timelessartcollection.eu