pappel01.jpg

Bohn, Oskar: Olieschets ‘Pappeln’ (Populieren) Olie op papier, rechts onderaan gesigneerd en op passepartout betiteld.
Virtuoos en breed uitgewerkt landschap waarin met de wind wiegende bomen onder een bewolkte hemel het centrum vormen.
26,5 x20,5 cm in passepartout achter glas met zilveren houten lijst 49 x 36 cm. Monografie bij Knop: ‘Wege in die Landschaft.’.
Alles in uitstekende staat.

De Duitse graficus en schilder Oskar Bohn (1873 Langensalza-1953 Suhl) werd opgeleid als teken-muziek- en sportleraar in Wandersleben en Erfurt, later examens aan de Köninglichen Kunstschule Berlin-Charlottenburg. Werkzaam als leraar in Suhl en tegelijkertijd organist in de Kreuzkirche. Vanaf 1920 werkzaam in de Beierse en Oostenrijkse Alpen. Organiseerde toen meerdere cursussen in de Kunstgewerbeschule in München. Hij is de vader van de beeldhouwer Kurt Bohn.

We hebben dit werk gekocht op een belangrijke kunstveiling in Duitsland. De duidelijke mengeling van licht, landschap en leven, een haast perfecte combinatie van laat impressionistische en expressionistische kwaliteiten trok ons ten zeerste aan.
De populieren zijn er rank maar toch vol leven geschilderd met brede sterke penseeltrekken. Je hoort ze bijna in de wind. Vooraan zijn ze helemaal beweging waartussen de wolken bewegen.
Onderaan, de weg. Daar lopen wij. Wij gaan letterlijk en figuurlijk voorbij.
Ik dacht aan het gedicht van C.S. Adama van Scheltema waarvan hier de laatste strofe:

Ik weet wat mij verstomt,
Wat van hun loovers nederkomt,
Wat daalt uit hunne wankelende kronen: –
Dat is vergetelheid –
De adem van de eeuwigheid,
Die in die duizend blare’ is blijven wonen.

 

pappel02.jpg