Lili-Sumner-by-Sophie-Delaporte-for-Vogue-Turkey-2

Sophie Delaporte, b. 1971, is a French fashion photographer living and working between Paris and New York. The depth of color, staging, gestures and simple fun of her imagery evoke the world of storytelling. Delaporte likes to imagine situations that do not exist, creating a photographic language where sweetness balances innocence, and suggesting an alternative fantasy vision of fashion photography.

(Sous les étoiles gallery, New York)

Sophie Delaporte’s work is frequently featured in numerous books and publications such as Another Magazine; Vogue Germany, Italy, Turkey, Japan, and India; Interview; Harper’s Bazaar; and I-D Magazine, with whom she has regularly collaborated since the 1990s. Her series Needlework was featured in the book “The Art of Fashion Photography” by Patrick Remy, published by Prestel in 2013. Sophie Delaporte studied photography and film at the Ecole nationale supérieure Louis-Lumière.

http://www.sophiedelaporte.com/video/

e64959fd192c0cfc1514c2b939f6ef9a

The famous photography historian and critic Vicki Goldberg wrote about her work in 2011: “Sophie Delaporte is a French photographer who is on permanently good terms with fantasy and a cheerfully offbeat approach. She has a distinctive sense of color, a fabulist’s imagination, an edge of surrealism, and a knack for ambiguous narrative”.

http://www.sophiedelaporte.com

026-sophie-delaporte-for-comme-des-garcons

Als modefotografe je vak laten uitdeinen naar niet utilitaire verbeeldingsmogelijkheden met datzelfde medium foto.
Sinds de vroege jaren 2000 vind je werk van haar niet alleen in diverse modetijdschriften maar net zo goed in kunstgallerijen.
Ik vond dat wel een mooi vertrekpunt: de wereld van je beroepsbezigheden niet alleen vormelijk maar ook inspiratief als bron te gebruiken.
Je kunt met de grenzen spelen, maar ook de ijdelheden of verdwazingen van het vak en de omgeving, de modewereld, betrekken in je vormgeving. De vakvrouw die als kunstenares haar eigen beroepsleven onderzoekt en er al dan niet spelend of vragen mee durft omgaan.

Blind man's bluff 2003

Ze be-weegt, in de letterlijke en figuurlijke zin van het woord haar werk en leven. Be-wegen, niet alleen het afwegen als oordeel, maar ze wil creatief gebieden en grenzen   onderzoeken en schept daarmee een nieuw beelden-alfabet.

5e6c8d7acf52ed4a3d4ef09d407d27e2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.