wwi_detailpage_1200x1280_040517_v1

De dagen van het nooit voltooide.

 Schimmen:
dode jongens met hun gevolg.

Bij iedere dode soldaat
schimmen van hun nooit geboren
kinderen
kleinkinderen
achterkleinkinderen
achter achterkleinkinderen
achter achter achter achter enz.

Ze roepen stilte
loodzware stilte
de miljoenen naamlozen
van de stilste stilte.

Aftermath-Christopher-Richard-Wynne-Nevinson-Ypres-After-the-First-Bombardment-1916

Schrijf hun naamloze namen
op jullie oorlogsspeelgoed.

Voor elke F35
kun je 47 scholen bouwen:

de enige hoop
om oorlogen te vermijden.

merlin_142680912_38674fc9-01fd-4476-b86e-df2aacc1b51a-articleLarge

A painting by Zhang Xiaogang that is to be included in an exhibition at the Pace Gallery in New York in September. As a work originating in China, it could eventually be subject to new tariffs. (NY Times)

beelden boven:

-Christopher Richard Wynne Nevinson (British, 1889–1946). Returning to the Trenches (detail), 1916.
-Christopher Richard Wynne Nevinson, Ypres After the First Bombardement 1916 (museum Sheffield)

main-tomio-miki-ear-unit-106

Enkele uitreksels uit een boeiend gesprek van redacteur Wouter Woussen met Geert Mak (In Europa) in de Standaard van 10 november, met verwijzing voor betalende abonnementen (een mooie investering overigens)

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt ook vaak vergeleken met een machinerie die onhoudbaar afstevent op een resultaat dat niemand wil.

‘De grootmachten van 1914 hadden oorlogsdraaiboeken, die niet afhingen van politieke beslissingen. Zodra die in gang waren gezet, maalden ze door tot een oorlog onvermijdelijk werd. Het ziet er niet naar uit dat de Brexit tot oorlog zal leiden, wel tot een hoop ellende die niemand wil. De Britse historicus Timothy Garton Ash heeft er al voor gewaarschuwd: we krijgen aan de rand van Europa een verbitterd, verarmd land, dat nog steeds een militaire grootmacht zal zijn. Dat is vergelijkbaar met het Duitsland van de jaren dertig. Alleen als je op heel korte termijn denkt, kun je vinden dat het goed is dat het Verenigd Koninkrijk eens een lesje krijgt. Het is van geopolitiek belang om een Brexit te regelen waar het VK redelijk goed uitkomt.’

intelligenza-sociale-e-voto-Nuovo-e-Utile-1

Waarin lijkt de retoriek van de Brexit op die van de Eerste Wereldoorlog?
‘De Eerste Wereldoorlog was geïnspireerd door negentiende-eeuwse idealen van nationale trots, heldenmoed, lansen, vlaggen en cavalerie. In combinatie met de technische mogelijkheden van de twintigste eeuw leidde dat tot een slachting op industriële schaal. De idealen achter de Brexit tonen een vergelijkbare nostalgie naar een mythische Britse grootsheid. Een andere overeenkomst is dat de gewone man die enthousiast is dat er eindelijk schot in de zaak komt, er de grootste dupe van zal zijn. De Britse boer die zijn Europese subsidie kwijtspeelt, de bedrijfsleider die zijn continentale afzetmarkt verliest, ze lijken op die jonge soldaten die in 1914 enthousiast ten strijde trokken. Ik heb deze zomer in Engeland rondgereisd. De mensen denken dat een paar Europese belastingen zullen verdwijnen en dat de zaak voor de rest zowat hetzelfde blijft. Ze hebben geen idee. Ik zie maar één positieve kant: de Brexit doet de andere lidstaten inzien hoe sterk ze verbonden zijn door gemeenschappelijke belangen.’

ghost

U merkte net op dat Europa weinig militaire macht heeft. Is dat een probleem?
‘Europa moet zijn bewapening razendsnel in orde brengen, niet om andere landen aan te vallen, maar omdat we een veel te smakelijk hapje worden voor landen die wél zouden aanvallen.’

Kan bewapening ook niet tot oorlog leiden?
‘Een zwakke verdediging kan ook een oorlog uitlokken. We kunnen nog behoorlijk wat extra inspanning doen zonder dat we meegesleurd worden in een blinde wapenwedloop. En uiteraard moet je die bewapening omkaderen met verdragen en bondgenootschappen.’

Nederland heeft, net als België, Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen gekocht. Vindt u dat een goede zaak?
‘Wie wil dat het licht aanblijft, zal daar een inspanning voor moeten doen, al is het maar door verstandig te stemmen, niet als een consument die kiest wat hij het lekkerste vindt’

‘Ik spreek weleens mensen van de luchtmacht, en zij zeggen mij dat de F-35 het perfecte vliegtuig is om de vorige oorlog te winnen. Het doet denken aan een Franse cavalerieformatie die ten strijde trekt tegen Duitse machinegeweren in de Eerste Wereldoorlog. De vliegende bommen die we nu hebben, kunnen prima zonder zo’n vliegtuig om een berg heen vliegen. Waarom zou je dan investeren in een peperduur bemand toestel dat nog vijf of zes decennia mee moet gaan en dat alleen door de Amerikanen onderhouden kan worden? Gezien de veranderende verhoudingen tussen de trans-Atlantische bondgenoten kan dat nog weleens een vervelende afhankelijkheid worden, zeker met Donald Trump in het Witte Huis.’

The_Journey2

lees helemaal: http://www.standaard.be/cnt/dmf20181109_03930740 ‘Optimisme kan tot rampen leiden.’

Een boeiend en degelijk onderbouwd artikel als kanttekening bij de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen: Ingehaald door het heden? Maarten Alstein.
Te lezen op website van Streven: https://streventijdschrift.be/ingehaald-door-het-heden/