Componist pianist en dirigent Reinbert de Leeuw is vrijdag 14 februari op 81 jarige leeftijd overleden. Reinbert de Leeuw was muziek. Hij richtte het Schönberg Ensemble op, kende megasucces met zijn opnames van Saties pianowerken, componeerde, dirigeerde, bewonderde en inspireerde. Recent is hij gefascineerd door de Passies van Johann Sebastian Bach.
We moeten elke noot dromen.’

'Du edles Angesichte'

Sommige bomen
-vaak de oudsten, ook wel eens gehavend-
zijn door hun verbinding
van hemel en ondergrond
notenbeelden
van louter licht.

Zelfs bladerloos
dragen zij
de donkerste dagen
duizendvingerig
tot
in de handpalmen
van voorbijdrijvende wolken.

Als een jongen
bloeit hij in de passietijd:
wie de boom begrijpen wil
kijkt door het sterven van zijn bloesems
naar de bolsters,
waar in geaderd hout verpakt
de noten
wachten.
Zonder voorbehoud
strooit hij ze in het rond.

Wir setzen uns mit Tränen nieder

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/april/de-matthaus-missie.html

‘De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw’ is een documentaire over het mysterie van muziek, de betovering en de bijzondere wisselwerking tussen Reinbert de Leeuw en jongere generaties musici. ‘Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen’, zegt Reinbert de Leeuw. Regisseur Cherry Duyns volgt hem vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Een film over de bezieling van die musici, de ontroering en de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.

Een gedachte over “Klein requiem voor Reinbert

Comments are now closed.