2610108943

Mijn waarde Theodore,

Terug uit vakantie las ik je laatste bericht, de nieuwe schizofrenie.
Ik weet het dat sommigen hevig te keer gaan tegen de meetbaarheid der dingen. Dat is niet nieuw. Uw voorbeeld, de heer Jung heeft het in een van zijn werken over de verbinding tussen alchimie en wetenschap, en hij is niet de enige die ons wil wijzen op de beperkte visie die elk wetenschappelijk model met zich mee draagt omdat we het moeten kunnen meten en controleren voor we een nieuwe these formuleren.

Persoonlijk denk ik dat het wazige (en hoort dat zgn. “onzichtbaar” worden daar ook niet bij?) een groot gevaar inhoudt. Enkele jaren geleden was het holisme erg in de mode, de leer die verbanden legt tussen grootheden die niet dadelijk in verband te brengen zijn, maar gelukkig is die trend weer voldoende afgezwakt zodat we geen Babylonische toren meer hoeven om te ontdekken dat we het over hezelfde hebben, maar met andere woorden.

De mens is nog altijd makkelijk te vangen door het eenvoudige. Kijk maar naar mijn bijgevoegde reclame voor vulpennen uit het begin van de 20ste eeuw: het was het handige haakje waarmee de vulpen in een jaszak kon worden vastgemaakt dat het hem deed.(klik op de afbeelding om ze te vergroten)
Ik denk niet dat onze soort te veel bijvoegelijke of bijwoordelijke zinnen nodig heeft maar dat ze eerder gediend is met de helderheid van de formule.

Hoofdschudden kan ook wel eens gezond zijn om ze weer op een rij te krijgen, als ik zo vrij mag zijn.

Uw dienstwillige Dumortier G., psychiater.