in-poppyland

51.

Of ze in de eenzaamheid van de Kempische heide een klooster wou stichten, dan was zijn bijdrage, een heus orgel in de kapel, alvast een aanmoediging.
Voor hem zat een jonge naakte non, een linnen laken over het hoofd getrokken.
Dat wilde ze wel maar alleen als père Emile de Lunden abt zou zijn en zijzelf maman du convent waarin ook de kleine Léon, le petit Jésus, een vrij vroege roeping kon volgen. Samengevat: een heilige familie met heidense mogelijkheden die tevens de uitbreiding van de gemeenschap waarborgden, in alle eeuwigheid, amen.
Amen, antwoordde hij vlug en kuste haar.

Op de stille oevers van het nachtelijk opgaan in elkaar heerst de intense stilte van het grenzeloze waarin beetje bij beetje de omtrekken van de andere weer voelbaar worden, zich nog niet helemaal losmaken maar waar zachte lippen of strelende handen een zwijgende grens willen doorbreken die slechts bij genade van onzichtbare ogenblikken heeft bestaan en net zoals het goddelijke zich niet laat dwingen noch verleiden.

study-in-black-and-green
Ook de kamer is terug, de geluiden buiten en trage slagen van de klok op de overloop vertellen het onafwendbare van de tijd. De slaap zuigt zachtjes het besef weg van het voorbijgaan, schuift hen op het eiland waar woorden gewichtloos voor dromen zijn ingeruild.

Hij heeft haar gewaarschuwd.
‘De economische crisis slaat wild om zich heen. Vader Jean Philippe wantrouwt Simon Philippart die twee miljoen tweehonderdduizend frank op tafel wil leggen voor de concessie van William Morris’ Voies ferrées’ om nog te zwijgen van de voorstellen die Albert Vaucamps hem heeft gedaan. Tien miljoen vraagt hij om zijn ‘Belgian Street Railways and Omnibus Company Ltd’ van eigenaar te laten veranderen.
Natuurlijk is er de Banque belge du Commerce et de l’ Industrie die de nieuwe aandelen zal uitgeven, maar wie zal ze kopen in deze moeilijke tijden?
Er zijn dus belangrijke mensen op het landgoed uitgenodigd. Er is extra keuken- en dienstpersoneel ingehuurd, de kamers zijn opgeknapt, de gangen geschilderd, ja zelfs de leeuwen  voor de  trappen naar het bordess hebben een beurt gekregen. Ambassadeur Lord John Savile -herinner je hem bij het doopfeest?- is blijkbaar een belangrijke schakel op zoek naar Engels kapitaal en zal eveneens de stulp in de Kempen bezoeken. Dit maar om je te vertellen dat eerste twee weken drukker zullen zijn dan de zomer in Brussel. De Bruggelingen brengen extra stoffen en toiletten mee hebben ze beloofd, de wijnkelder is aangevuld en keuken zelf gemoderniseerd. Papa doet de regie, wij volgen zijn aanwijzigingen en spelen alsof we in alle gesprekken zijn geïntresseerd.

small_red-headed-girl-with-parasol

Niet boos worden, chérie, daarna mag je tot diep in september het nieuwe orgel uitproberen terwijl wij alweer naar de zogenaamde echte wereld zijn teruggekeerd. Bijna was ik vergeten je te vertellen dat er ook een vleugel in het grote salon staat, attentie van onze buren uit Vorselaer. Neem dus muziek mee die best ernstig lijkt zonder het te zijn althans wat de duur betreft. Korte stukjes voor het slapengaan of als entr’acte bij het diner. Er komen blijkbaar ook gasten uit het verre Berlijn die ten zeerste je muziek zullen appreciëren, en zet die vaas terug, ze kost een fortuin.’
Waarom ze met al die drukte naar de verre Kempen moesten? Alleen maar decor?
‘De combinatie van kapitaal en natuur schijnt een heilzame werking hebben op het gemoed van financiers en andere belangrijke zielen. Onder de kruinen van de grote platanen en eeuwenoude lindenbomen is het blijkbaar genoegzaam praten over de verwoesting van datzelfde landschap. Spoorwegen, gietstaal en schoorstenen lijken minder ordinair bij vogelgekweel en avondschemering. Welvaart verkoopt het best bij verre horizonten. Leven op het land als luxe. Terug naar de natuur vraagt planning en kapitaal. Nog even geduld en we bouwen stalen villa’s op het land.’