1280px-Schaerbeek_53-61_avenue_Louis_Bertrand_02.jpg

Het ‘zoet’ de herinnering, een sterfdag 19 maart 1919, maar de droefheid dat er op die dag, nu drieëntachtig jaar geleden, een jongeman van veertig sterft als gevolg van opgelopen oorlogswonden uit de eerste wereldoorlog is er niet minder om.

In 1878 bij het begin van de zomer, 23 juni wordt hij in Schaarbeek geboren rue de la Consolation. Hij zal ze nodig hebben, die ‘consolation’ want op zesjarige leeftijd verliest hij zijn vader, Arnold, tuinman van beroep, nauwelijks 45 jaar.  Zijn moeder zal broer Pierre en de kleine Gustave Strauven opvoeden.

rue-du-luther-17_strauven-3.jpg

Als negentienjarige werkt hij van augustus 1896 tot februari 1898 op het bureau van Victor Horta. Daarna wordt hij door de architecten Chiodra en Tshudy in Zürich als tekenaar ingehuurd. Hij zal een jaar in Zwitserland werken.

Zijn eerste bouwaanvraag vinden we in Brussel in 1899.

Maar er zijn ook een aantal patent-aanvragen van hem bekend die van zijn interesse voor materialen zelf getuigen:  een verbetering van een stoom-chauffage onder druk en zelfs in 1900 een ontwerp van een soort fiets-automobiel met één wiel.

Als actief medewerker van het tijdschrift ‘La Gerbe’ schrijft hij vaak over l’ Art Nouveau.  Je bent niet voor niets het kind van een tuinman geweest.

320px-Bruxelles_-_Strauven_JPG014.jpg

Tik zijn naam in bij een zoekmachine en loop langs zijn werk, zijn twintigjarig oeuvre vaak veel te laat als monument erkend en beschermd.

Hij is de flamboyante, degene die de kracht van de lijn duidelijk benadrukt in de beweging. Zijn klanten zijn niet zo bemiddeld als die van Horta dus verkiest hij vaak veelkleurig metselwerk in natuursteen.

Het barokke is in het Brussel van 1900 niet zo erg geapprecieerd. De strakkere voorgevel mag dan wel een bruisend leven camoufleren, Strauven toont die levenslust in een erg weelderige vormentaal.

van campenhoutstrg.jpg

En er is het licht, het morgen- en avondlicht dat niet kan zwijgen tot de grote oorlog uitbreekt en Europa nooit meer in dat bewegende licht dat uit de natuur zelf komt zal baden.

Op 19 maart 1919 sterft Gustave Strauven in een Belgisch militair hospitaal in het Franse Haute-Savoie.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg