-1.jpg

Stond zo maar tussen rijen bekende en onbekende meesters te koop op een veiling via het internet in Wiesbaden.  Firmin Baes in Wiesbaden met twee fraaie houtskooltekeningen in 1900 gemaakt.

De eerste kon ik nog kopen, bij de tweede waren er nog enkelen wakker geworden en ging de prijs met de ster boven de stal de hoogte in.

Deze houtskooltekening van Firmin Baes, prachtig werk van een zesentwintigjarige die daarna (na 1900) zich vooral op pastel toelegde en daarin een ware meester werd. Ze ontstond één jaar na zijn beroemde drie dames aan de piano, ook een houtskooltekening.
Zijn bijzonder creatief leven vind je op het internet bij diverse bronnen.

Deze grote tekening ca 50 x 58 cm geeft je je al dadelijk een voorproefje van zijn later werk. (Ze zou trouwens tot een schilderij leiden dat je nu in het museum aan Zee in Oostende terugvindt)
Zowel de compositie, de bewegende drie vrouwen op weg naar de lichtende ingang van de schuur , de zin voor details in de kledij bijvoorbeeld, de verschillende tonaliteiten grijs, je wordt werkelijk meegenomen naar de plaats waar de verlosser is geboren, naar het licht in de duisternis.

De tekening zit in een zware donkere  aan de rand beschadigde stuc-kader met onderaan een koperen plaatje waarop de naam van de kunstenaar.
81 cm x 68,5 cm h
rechts onder getekend en gedateerd.

Op de voorgrond zijn drie vrouwen op weg naar de lichtende deur van de stal waar nog enkele figuren geknield zitten.
Het is nacht.  Licht komt uit de deuropening in de verte.


In haar veel te zware en te donkere kader wacht ze in timelessartcollection. eu op een koper. Het mag best nog even duren want ik vind het een zalige gedachte zo’n 115 jarig werk in hand- en vooral oog-bereik te hebben.  Zo fier als het meisje hieronder ben ik, zij met haar kool, ik met de Nativité.

Intussentijd verkocht en misschien in Parijs bij een kunsthandelaar terug t vinden.

Firmin Baes - La fille au chou.jpg