2115558133_00cc1ebe42_z.jpg

In ‘het grote geheugen’ dat ons door tijd en ruimte verbindt blijkt de bode van de god(en) op diverse plaatsen te verschijnen. Springen we dus naar het oude Griekenland en laat ik Hermes zelf aan het woord.

Arcadië, zei je. Waar mijn moeder Maia, dochter van Atlas,  en alvader Zeus grensoverschrijdend gedrag in praktijk brachten: of hoe een oppergod, grenzeloos van nature en een frele bergnimf, letterlijk op de hoogte, voor de juiste mengeling zorgden waaruit ik ben geboren in een grot aldaar. Hermes die nu uit je pen gekropen komt, of  uit de juiste verbinding van toetsen en tellen op het computerscherm verschijnt.

Let op, nauwelijks enkele uren oud maakte ik een schildpad koud en bespande ik zijn schild met schapendarmen wat later ‘een lier’ zou heten. Na het musiceren ging ik op pad, pikte ik Apollo’s runderen en legde mij weer als onschuldig wicht in mijn wieg.
Neen, uedele zei ik toen hij een bekentenis uit mijn peutermond wilde horen.  Een stel runderen is hier wel vertrokken -ik had de beesten achteruit lopend naar mijn schuilplaats gedreven, de sporen liepen dus weg van mijn grot- en…
Een luid geloei onderbrak mijn verhaal.
O, is dat een meevallertje meneer Apollo, ze zijn op hun stappen teruggekeerd. Ik ben blijkbaar goed gezelschap, zeg nu zelf.

Veel drukte om niets. Mijn moeder getuigde in gezelschap van pa Zeus dat ik nooit tot zo’n wandaad in staat zou zijn, dat de dieren waarschijnlijk uit eigen beweging de grot met mijn goddelijk gezelschap hadden opgezocht maar het mocht niet baten. Tot ik hun geruzie overstemde met de fijnste klanken uit de pas ontworpen lier en Apollo door mijn spel betoverd, tranen met tuiten plengde.
Ik schonk hem na dit optreden als zoenoffer mijn instrument en hij, nog meer ontroerd, mij zijn vriendschap aanbood en daarbij als bewijs van zijn goede wil mij zijn kerykeion gaf, een met slangen omwonden staf.

Wie kunst en slimmigheid weet te mixen mag op belangstelling van mooie vrouwen rekenen. Zoek zelf maar uit wie Pan’s moeder is. Dat ik met Aphrodite zoete broodjes bakte kan een andere zoon, mijn lieve Hermaphroditus, getuigen die van dubbele kunne is om het beschaafd te zeggen.
Zelf was ik vaak in Zeus’ dienst die mij het kind toevertrouwde dat hij bij Callisto had verwekt en toen een ander liefje van de alvader, Semele, door vlammen werd verteerd, nam ik haar kind Heracles en probeerde het aan Hera’s borst te leggen want ieder die haar melk dronk werd onsterfelijk. Het joch beet echter in haar borst en de melk spoot door de lucht waardoor de melkweg is ontstaan.

Tussen mensen en goden bemiddel ik graag, ik de ‘psychopompos’, de zielengids die de gestorven ziel naar de onderwereld brengt. Patroon van de koopjes, handige prater maar raak ik je aan met mijn herautstaf dan droom je wat nog nooit is gedroomd.
Mijn gevleugelde sandalen (talaria) brengen mij als boodschapper snel naar god en mens. Tussendoor weid ik de kuddes en lees ik de toekomst uit de vlucht van vogels. In mijn vrije tijd bescherm ik de sport en haar beoefenaars.
Ik ben een woensdag-kind, de vierde dag van de week is aan mij gewijd.

264322971-zoom_prd_3s.jpg