vuillard garden.jpg

Een jaar gedrenkt in donkerte en hemelwater.
Een vrij korte omschrijving van het jaar 2018, tot en met vandaag 5 april.
Dus reisde ik met het internet en via de boeken naar Vaucresson in 1920, een residentieel stadje dichtbij Parijs waar schilder Edouard Vuillard zijn vriendin Lucy en Josse (Jos) Hessel bezoekt.
Ze hebben net het huis gekocht dat je hierboven op de achtergrond ziet.
Jos, partner in de kunsthandel van Bernheim-Jeune werd Vuillard’s dealer in 1912.  Zijn vrouw Lucy was een van Veuillard’s grote liefdes.  Hun relatie duurde meer dan drie decades tot aan de dood van de schilder in 1940.
De vrouw rechts is Lucy’s nicht Marcelle Aron.  Lucy knielt recht tegenover haar, links gecamoufleerd door een van de grote rozenstruiken die als decoratief scherm dient op de voorgrond.

manet garden.jpg

In augsutus 1874 was Manet op vakantie in zijn familiehuis in Gennevilliers, net over de Seine tegenover het verblijf van Monet in Argenteuil.  De twee schilders ontmoetten elkaar vaak in de zomer en dan was ook Renoir wel eens in hun gezelschap.
Terwijl Manet zijn schilderij van Monet met vrouw Camille en zoon Jean schilderde, schilderde Monet Manet aan de schildersezel (locatie onbekend).
Renoir die net aankwam toen Manet begon te werken ontleende verf, borstels en canvas, zette zich naast Manet en schilderde mevrouw Monet en haar zoon.
Hierbij dus de Monet-familie geschilderd door Manet.