PB280002.jpg

Groot ongekaderd doek van onbekende portretschilder,  waarschijnlijk uit de Dresdner School rond 1925,  dit zeer mooie expressieve portret van moeder en dochter bij het lezen.
De moeilijk te beschrijven eenheid tussen moeder en dochters, het kinderlijke en volwassen vrouwelijke, zijn heel expressief door de schilder uitgebeeld.
Ze kijken even op van hun boek, maar je weet dat ze weldra weer verder lezen.

ongesigneerd, in zeer goede staat.
92 x 80 cm

Intussen verkocht.

De magische wereld tussen moeder en dochter(s) is makkelijker in de kunst te benaderen dan de al dan niet innige en weinig magische wereld tussen vader en zoon.

Er zijn natuurlijk talrijke portretten van beiden die een bewijs van ‘opvolging’ zijn, een verder zetten van naam en fortuin, maar in onze eigen collectie kan ik je alleen een mooie aquarel-tekening laten zien, einde 18de, begin negentiende eeuw van Georg Emanuel Opiz, en laat dat dan nog een satirisch kunstenaar zijn.

P1180011.jpg

Aquareltekening toegeschreven aan Opiz, Georg Emanuel (Praag 1775-1841 Leipzig)
Oorspronkelijke tekening in passe-partout, achter glas, gekaderd.

Toegeschreven aan, wil zeggen dat de aquarel niet getekend is maar heel sterk in de trant van het werk van Georg Emanuel OPIZ is gemaakt.
Over de kunstenaar vind je uitvoerig biografische notities via Google.
Hij hield van alledaagse taferelen, vaak heel humoristisch benaderd, naar inspiratie van de Engelse Hogarth maar zonder de politieke ondertoon.
Getekend werk van hem gaat via grote veilinghuizen erg duur van de hand.

We hebben de tekening-aquarel (Tuschzeichnung) gecontroleerd, uit de kader gehaald en staan borg voor het kunstwerkje als tekening-aquarel.
Een ontroerend tafereeltje: de kinderen nemen afscheid van hun vader die naar de oorlog trekt, een tafereel dat erg bekend was bij leven en werk van de kunstenaar (1775-1841)

Aquarel: 13,5cm x 9,5 cm in kader van 20,7 x 24 cm
Een kostbaar juweeltje om levenslang te koesteren. Fijn cadeautje voor vaak uithuizige vaders, om te geven of te krijgen.