webres.ASP

Hij is van 1953 en schildert New York met het palet van Manet, Monet, en Pissarro.
David KAPP.

Kijk naar zijn grijstonen, van parelend tot zilvergrijs, eigen aan de kleurschakeringen die Parijs bezongen.

“Summer in the City” isn’t just the name of a song, it paradoxically combines aspects that Kapp uses to create his strong abstract statements in the guise of landscape. First, the high vantage point views from high-rise windows or tall overpasses, whose downward gaze removes the horizon-line and flattens the scene to an almost map-like topigraphicality. Secondly, brilliant sunshine on a clear afternoon casts shadows so strong that they can upstage the light and carve unexpectedly intriguing shapes as they hug forms and tail away on pavements.”

James Kalm

henry hudson southHet is inderdaad zomer in New York in Kapp’ s werk.
Zuid Californische kleuren in dit urban landscape, en die mengeling kan iets van zijn liefde voor de stad uitdrukken, of de eerder zonnige kant van zijn inwoners duiden, ze is vooral een mengeling van licht en schaduw en door het hoge standpunt gaan de mensen op in die mix.
Ze horen bij de stad.

Maar er is ook de beweging!

ttrucksMonet in New York verstilt de kleuren niet.
Hij zet ze om in de stadsdrukte.

‘Space is palpable and one almost expects to hear the muffled sounds of tires hitting construction plates and distant horns honking.'(ibidem)

James Kalm wijst op de auditieve eigenschappen die de beweging in Kapp’s werk teweeg brengt.
Hij gaat daarin heel ver zoals de tekening van een aankomende auto aantoont:

oncoming car

Snelheid.
Ogen in het donker.
Strepen licht.
Of is het nooit nacht in deze stad?

Ze beweegt voortdurend.

dyn005_original_332_360_jpeg_20344_b59bf8d3bb18f607cdcec64eccbfda66

Hier is het al morgen.

De straat is een rivier.
Van het bed weer in de bedding.

Ook de snelheid, de beweging, de drukte
heeft zijn eigen schoonheid.

‘As a colorist, Kapp has honed in on a spectrum of greys that range from a warm dove to a dark blue-black granite. Although the indiscriminant use of grey can be problematic, deadening hues and neutralizing differences, Kapp instead, seems to energize it and creates upbeat harmonies through the use of orange under painting and bold tonal contrasts.’

Upbeat harmonies.
Het kloppende hart dus.