534_754820c19af241c5beb29fbcf1c33893

Hij is hier bijna zestig jaar, omstreeks 1755.
We zijn in Venetië, zijn geboortestad.
We zijn in het Santa Fosca district, waar hij een huis huurde van een zekere Michiel Grimani, het enige huis dichtbij de Calle del Minio, en vanop de bovenverdieping was dit zijn zicht op de San Felice kerk. In bruine inkt getekend, de vormen die hij waarneemt vereenvoudigd, suggereert hij sterke lichteffecten.

Ik sta op dezelfde plek en stuur jullie dit zicht uit 1755 alsof de 250 jaar niets betekenen.Hij knikt, hij de meester van de duizelingwekkende bewegingen in monumentale fresco’s die hij tegen hoge lonen in Venetië en heel Europa schilderde.

Daarom dat dit eenvoudige zicht vanuit zijn kamer me zo ontroert: dit was wat hij bijna dagelijks zag toen hij van al zijn opdrachten in Venetië was teruggekeerd, een stad moe van de zevenjarige oorlog, enkele jaren voor de schilder naar Spanje zou vertrekken.