203_8e406fc7f6f8456ab26273f7031c8c9f

In 1770 sterft Giambattista (samentrekking van Giovanni Battista) in Madrid. Hij heeft er met zijn zonen zeker Goya ontmoet.
Dominico zwijgt bijna twintig jaar.
Er moet een hechte band zijn geweest tussen vader en zoon. Misschien omdat Giambattista zelf vaderloos is groot geworden?
In zijn later werk schildert Dominico deze God de Vader. Hij trof me onmiddellijk toen ik hem in de collectie terugvond. Het is geen mytische god, geen hoog verheven onraakbare god, neen, hij is zelfs inhet blauw gekleed, bijna vrouwelijk. Tussen zijn geopende armen een kind dat naar beneden kijkt terwijl de vader een beetje wanhopig in de verte blikt: hoe moet het nu verder met dit gedoe? Kijk iik naar zijn plukje haar op zijn hoofd, heel menselijk.
In 1797 geeft Venetië zich over aan de Fransen. Einde van de republiek.