382_62c78b1d9bb91a7cfdb762fa1c472f78

Hoe werd het beeld in Versailles ontvangen? Weinige bronnen geven daarvan uitsluitsel. Toch vond ik er eentje. In een brief schrijft een hoog geplaatste ambtenaar dat het beeld van deze jongen opspraak onder de hovelingen veroorzaakte omdat het zo duidelijk naar de natuur was gemaakt, zo over-realistisch.

Onze Edme Bouchardon heeft naast de grote fontein ook een straat in Parijs, en in zijn tijd was zo wat het voorbeeld van het neo classicisme, geroemd om zijn kunde, en verketterd om zijn zo gezegde “koude” beelden.
Vergeleken met tijdgenoten was hij een sober man in zijn expressie: zijn beelden zijn zonder al te veel pathos gemaakt, en er is een boel studies van gemaakt want naast het beeldhouwen was Bouchardon een ware kunstenaar met het rode krijt waarin hij net zo goed de straatmensen uit het 18de eeuwse Parijs wist te vangen als de “edele” onderwerpen.

Het is een erg mooi beeld, de boog die hij maakt en de boog van het jongenslichaam is een uitgelezen staaltje van congruentie terwijl enige humor niet ontbreekt als je het dichtgeknepen oog in de leeuwenhuid (van Hercules) onder de knots aanwezig bekijkt.

VERVOLGT