jpg_09-9

Hij is ermee begonnen in 1791 en tussen 1797 (het jaar dat de stad zich aan de Fransen overgaf) en 1804 (het jaar van zijn dood) verschenen de scenes van het dagelijkse leven, samen met zijn Punchinello’ s tekeningen “Divertimento per li ragazzi”.
De scenes steken de draak met het doen en laten van de nouveau riches van Venetië, maar in de tweede uitgave van “Divertimento” lijkt hij zichzelf meer te identificeren met de personages in plaats van ze als kritiek op zijn stadsgenoten te gebruiken.
En zo graaft men Punchinello op, men bekijkt zijn dood lichaam, want de tijd van de Verlichting is aangebroken, nieuwe tijden waarin de poppenkast weer andere figuren zal opvoeren.

bta02980

Het zou ook omgekeerd kunnen: stel dat je als vader in progressieve tijden hebt geleefd en de maatschappij terugdraait naar strictere moraalvoorschriften, dan zul je de dode Punchinello zachtjes moeten laten liggen tenzij je de moed hebt om zijn kleren aan te trekken en tegen beter weten in de draak te steken met het angstige en hysterische gedoe.

d66ffe1da99efaa6fa62b3d6a2441b34--dell-arte-italian-art

Zo. Ik doe de ramen dicht. De San Felice verdwijnt. Ik loop naar beneden, de kleine steegjes in van de vroegere republiek.
Ongemaskerd weliswaar, maar dat hoort zo bij een begrafenis.

bta02985