694_96132270d5c370b2cc57b2cd7f78f702

Beste Psychiater,

Het zal de helden toebedeeld zijn om stoicijns te reageren op het noodlot, om de meest gore verhalen lijdzaam (gelaten) te verdragen, een aanval op je geliefden glimlachend te doorstaan, maar ik ben geen held, integendeel.
Ik ben blij met je mooie gedachten, en ik zoek wanhopig naar ander drijfhout om mijn Sebastiaanse ziel boven water te houden, maar ik ben niet de wijze, de vinder van het bon mot op het juiste moment. Ik ben een antiquair die de schoonheid liefheeft van wat men levenloze dingen noemt.

Op mijn zoektocht door de cyber kwam ik terug uit bij een ware filosoof: Richard Rorty. Ik zag van hem een lang gesprek in de mooie serie van de VPRO over de schoonheid en de troost van Keyser. Een citaat van deze Richard:

Een wereld die die ene roos heeft gekend, die ene bijzondere vlinder, een wereld die Nabokov heeft voortgebracht, die wereld is beter af dan de wereld waarin dat alles niet opdook. Ik weet niet hoe ik dat moet beargumenteren. Met filosofie heeft het niets te maken.

Dat is een mooie gedachte, en als ik daar het prachtige schilderij van de Franse schilder Berjon bijvoeg, dan voel ik toch nog een beetje grond onder de geestelijke voeten.

Uw zoeker naar gelatenheid, Theodore Silverstein