032_7e467f6357301faaaa227adfe0ddaab1

Hij werd geboren in 1602 in het Duitse Geisa aan de Ulster.
Hij was de jongste van zes zonen en drie dochters. Zijn vader studeerde theologie en filosofie aan de universiteit van Mainz en werd (leken)doctor in de theologie.
Opgevoed aan het jezuietencollege in Fulda waar hij Grieks leerde en volgens sommigen bronnen maakte hij kennis met het Hebreeuws bij een Joodse rabbijn.
Wilde al op zijn dertiende bij de jezuietenorde binnengaan, maar dat lukte niet dadelijk. Door zijn schuchterheid dacht men dat hij niet zo verstandig was.
Kreeg dan bij het schaatsen een lelijke wonde aan zijn been, hield die verborgen tot aan zijn noviciaat in Paderborn en daar genas deze wonderlijk na een innige nacht bidden voor een Mariabeeld.
In 1621, een jaar na zijn geloften marsjeerden de soldaten van von Brunswick de stad binnen en de jezuieten moesten vluchten.
De jongeman komt bij het oversteken van de rivier op een stuk ijs terecht dat zich van de oever losmaakte en hij belandde in het ijskoude water.
Op eigen kracht redde hij zichzelf en legde de drie mijl te voet af terug naar zijn college waar hij toch een aantal dagen nodig had om op krachten te komen.
Daarna, op weg naar Keulen, valt hij in de handen van protestantse soldaten die hem uitkleden, op een paard binden en hem willen ophangen. Maar één van hen is zo getroffen door de standvastigheid van onze held dat hij zijn leven spaart.
Slechts licht gekwetst bereikt hij twee dagen later Heiligenstadt waar hij als leraar wiskunde, Hebreeuws en Syrisch doceerde.

Hij was ook knap in het ontwerpen van vuurwerk en bouwde merkwaardige optische apparaten.
De naam van dit wonderlijke wezen: Athanasius Kircher.