511_c5d58af16c96ab5b2e812e29b973a2de

Beste Antikwaar,

Na nauwelijks één dag in je etalage is de prachtige prent van Hogarth al verkocht! Er zijn dus nog meer mensen met een uitstekende smaak, en ik wilde je verrassen met ze zelf te kopen maar je eerbare Klant was mij dus voor.

Je blijft voor spektakel zorgen want nu zie ik in je etalage weer zo’n mooie aanbiedingen, en laat het nu de gravure van Bartolozzi zijn die me in mijn archief liet duiken om jou een andere prent van deze meester-graveur te sturen.
Hier zie je de heer Lunardi met twee gezellen de lucht ingaan voor zijn derde tocht “in de ruimte”. Ik vond het verbluffend dat dezelfde man bij wie de heer Jozef Haydn op de bruiloft van zijn zoon kwam (de jongen trouwde met een befaamde pianiste) al op de rand staat van de moderne tijden.
Vaak denken wij dat het pruikerige verleden achter een gesloten deur zit, dat de tijdvakken werkelijke hokken zijn die je kunt afsluiten, maar in feite leven we inderdaad in hetzelfde hok.
Ik blijf me immers verbazen al ik ’s namiddags in Brussel vertrek en ’s avonds in Venetië rondwandel.

En weet je dat Bartolozzi zijn laatste Londense jaren voor hij naar Portugal vertrok doorbracht met het illustreren van Miltons Paradise Lost (Pardiso Perduto klinkt nog mooier!) Ik ga op zoek naar zijn prenten al vrees ik dat ze enkele prijsklassen hoger zullen liggen dan de mooie waar in jouw tijdeloze winkel.

Je zoekende psychiater G. Dumortier


Hot-air balloon ascent with Captain Vincenzo Lunardi, his assistant George Biggin and Mrs Letitia Anne Sage. Engraving by Francesco Bartolozzi, 1785, Bibliothèque nationale de France