Beste Abraham,

Je kent ze net zo goed als ik, de klanten die eerste naar de waarde vragen en dan pas: ‘ et c ‘est quoi, monsieur?’

Ik nam de oude Italiaanse mandoline en zei:
‘C’ est un ballon monsieur.’
Ik had net zo goed kunnen zeggen dat het een oud vroedvrouwen-instrument was of een antieke harde schijf, de prijs die inderdaad door het inlegwerk erg hoog was, maakte alle beschrijvingen overbodig.

Ik ben dus erg blij als ik in mijn werk mooie dingen van alledag tegenkom zoals de hierbij afgebeelde affiches en publiciteit.
Toch even waarschuwen dat dergelijke ‘gewone’ dingen ook al prijzig kunnen zijn, want ook hier speelt vraag en aanbod, en vooral de mode, wat is in en wat is uit.

Mijn volgende documentaire bij de BBC gaat over ‘postkaarten’, niet de oude kostbare en zeldzame postkaarten, maar vooral wat er vandaag in Europa zoal voorhanden is, wat succes heeft en wat absoluut niet verkoopt.

Postkaarten als eigentijdse grafiek, en inderdaad, er mag gehuiverd worden over zoveel kitsch en onzin, maar daar zijn we weer op de markt en vermits de kinderen vooral moeten weten dat er in Zuid Afrika diamanten worden gedolven en koper in Chili, is er geen tijd meer om de basis van de esthetica aan te reiken en beperken we ons -in het beste geval- tot enkele goed bedoelde tekensessies in een of andere museum waar de pedagogische dienst tenslotte ook iets om handen moet hebben. (zeggen dan de leerkrachten).

Bijna iedereen gaat per jaar wel enkele malen met de hedendaagse grafiek om: de verjaardagen, troostkaarten, liefdesperikelen, kerst- en nieuwjaar, kortom we lopen al snel de kaartjeswinkel binnen en zoeken tussen het grote aanbod naar wat ons en de bestemmeling kan verbinden.

De vraag is: wat doen al die verdomde kunstscholen hier ten lande tenzij hun leerlingen aanzetten tot het maken van reeds eerder gemaakte constructies en reeds vroeger volvoerde experimenten (de leraar moet zijn rust hebben en heeft zijn tijd nodig om aan zijn eigen tentoonstelling te werken.)

dyn002_original_640_480_jpeg_20344_d46c680120837c82684605167030b50f

Ja meneer, wat moeten ze anders doen?
Als ik de treurige grafiek van de VRT-televisie bekijk (die video-zuurtjes), als ik de treurige boodschappen van algemeen nut over me heen krijg (varkensvlees!), als ik langs de wegen de goed bedoelde boodschappen in kreupele taal en nog kreupeler beeld moet ondergaan, de initiatieven van de ‘bestuurders’ van dit land die na hun creatieve campagnes onmiddellijk ontslag moesten nemen, dan zie ik een berg werk voor de alledaagse grafiek die je zo maar voor de zwaar gesubsidieerde kunstscholen kunt werpen met de vraag hier dringend iets aan te doen, of mag het een eis zijn?

En dan zwijgen we over de schoolgebouwen en klassen waarin de toekomst van dit land dat schitterende onderwijs krijgt, die hoog gewaardeerde training van wat dan ook, en dat in een sfeertje van afgekalkte muren, eeuwenoude prenten, en sfeertjes waarin alleen nog de ziekenbedden ontbreken. (over ziekenbedden gesproken, hier is voor ontwerpers ook nog braak terrein!)

Je zou dus denken dat in onze opleidingen de hedendaagse grafiek (postkaarten, textiel, behangpapier, meubelontwerp, publieke plaatsen, treincoupé’ s, enz. enz.) ruime aandacht zou krijgen want de nood is groot en de scholen van die strekking zijn goed gevuld.

Meneer, dat is toegepaste kunst, en wij zijn de niet toegepasten, de vrije vogels, de smakkers, de verlichte zielen, de…

Bon, zullen we eens terug naar het Bauhaus gaan?
Ik zie tot mijn grootste vreugde dat je heel mooie art deco spullen hebt aangekocht, nog door datzelfde bauhaus geïnspireerd, thermo-kannen, mooi porselein, glas.

En wat deed meneer Bing in zijn winkel die ART NOUVEAU heette?
Hij zette die dure glasmakers van Tiffany aan het werk en liet ze prachtige dingen voor het interieur creëren.
Hij huurde Deense meubelmakers in, hij nodigde schilders en graveurs uit om vooral hun kunst TOE TE PASSEN.

Of is dat te veel gevraagd misschien?
Kijk vandaag om je heen en ween.
Kijk naar je eigen porselein dat je bij het ontbijt gebruikt hebt (ontbijt???) naar de uithangborden, de tram-en treininrichting, de aankleding van je bureel of klas, kortom, begin zelf met toepassen.
Jij bent tenslotte de art nouveau, en niemand anders.